Waarom GeboorteWonder?

Omdat ik jullie zó belangrijk vindt! Jij, je kindje en je partner.

Niet 'zomaar' een zwangerschapscursus...

...maar een uitgebreid voorbereidingsprogramma waarin jullie sámen volledig voorbereid worden op de geboorte van jullie kindje!

Christelijke 'zwangerschapscursus'

Geboortewonder onderscheid zich van andere zwangerschapscursussen door de Bijbel als uitgangspunt te nemen. Het wonderlijke werk van onze Schepper is zo kunstig bedacht!

Dat drijft mij om met verwondering stil te staan bij de fysiologie - het natuurlijke proces - van zwangerschap en geboorte. Er komen zoveel bijzondere (hormoon)processen bij kijken en er speelt zo veel samen waar we vaak weinig van weten! En dat terwijl het zo helpend is om te weten hoe je zelf zo optimaal mogelijk gebruik kunt maken van hoe het oorspronkelijk 'bedacht' is...

Mooi, die fysiologie. Maar wat nu als het anders loopt dan gedacht?

Helaas gebeurt het nog regelmatig dat vrouwen (en partners) tijdens de bevalling overvallen worden door onverwachte situaties. Je kunt gemakkelijk overweldigd worden en de kluts kwijt raken. Soms moeilijk om bij jezelf te kunnen blijven, en regelmatig horen we dan van een negatieve of soms zelfs traumatische ervaring als gevolg. Je bevind je namelijk in een intens emotionele rollercoaster!

Hoe zorg je er voor dat dit jou niet (weer) overkomt? Dat je wéét hoe je bij jezelf, in 'controle' kunt blijven? Goed kunt blijven samenwerken en communiceren met je zorgverlener (ook al wisselt deze steeds)? Dat je weet wat de voor- en nadelen van mogelijke acties en interventies zijn? Voorafgaand aan de bevalling hier al over nadenkt en weet hoe jullie het beste hierin een keuze kunnen maken? Afwegingen waar je ook echt achter staat?

Hoe je bevalling ook zal lopen en waar deze ook zal plaatsvinden... Nadat jullie de cursus gevolgd hebben, weet je hoe je bij jezelf kunt blijven en bezitten jullie samen over een hoop tools om de bevalling krachtig en vol vertrouwen te doorstaan.

Heel graag neem jullie mee in deze berg aan informatie en begeleid ik jullie zoektocht naar een 'voor jullie situatie zo optimaal mogelijke bevalling'! 

Veelgestelde vragen

Wanneer kunnen we het beste starten?

Wanneer jij zin hebt om je te gaan verdiepen in de bevalling!

Idealiter als je tussen de 20 en 32 weken zwanger bent. Waarom zo vroeg? Dan heb je voldoende tijd om alle informatie tot je te nemen. Én omdat we ook samen kijken naar hoe jij de conditie van je zwangerschap en de ontwikkeling van je baby'tje kunt optimaliseren. Bijvoorbeeld door kennis over rechten op je werk en hoe je zo goed mogelijk fit kunt blijven.

Wil je eerder komen, of besluit je juist later aan te haken? Ook helemaal mogelijk! Er is geen goed of fout.

Wat als ik vroegtijdig beval en een deel van de cursus mis?

Per cursusavond die je mist t.g.v. vroegtijdig bevallen, ontvang je €40 restitutie. Dit geldt niet voor ziekte of een andere reden voor verzuim. In dat geval zoeken we naar een andere oplossing.

Samen of alleen de cursus volgen?

Het is onwijs waardevol en belangrijk om deze cursus samen met je (geboorte)partner te volgen. Samen sta je sterk en het is zó belangrijk om een geboortepartner aan je zijde te hebben die weet wat jij nodig heb en wat je wensen zijn. Die voor jou kan denken en op de hoogte is van hoe hij jou het beste kan ondersteunen en supporten...

Wist je bijvoorbeeld dat je neocortex (hersendeel wat logisch kan nadenken) namelijk idealiter uitgeschakeld is als je in je bevallings-flow zit? En het dus heel fijn is wanneer je partner rationeel voor je kan denken, zodat jij in die 'flow' kunt blijven?

4 lange avonden, waarom zo veel?

Na elke avond heb je een hoop informatie gekregen om over na te denken. Na te gaan hoe jullie hierin staan. Wat jullie ervan vinden. Bewustwording is dat. Wanneer hier wat tijd overheen gaat, vind er een verandering in je mindset plaats. Het settelt zich in diepere lagen van je brein, waardoor je de informatie óók onbewust mee neemt. Zo creëer je positieve gedragsverandering waar je veel aan gaat hebben! Dit lukt niet wanneer je in 1 dag informatie tot je neemt.

Ik krijg een keizersnede, heeft het zin om de cursus te volgen?

Wanneer je kunt en wilt kiezen voor een VBAC (vaginal Birth After Cesarean), is het volgen van de cursus écht een aanrader!

Wanneer je sowieso een keizersnede krijgt, is het fijn om via een persoonlijk consult samen na te gaan waar jij naar op zoek bent en waarbij ik je kan helpen.

Ik wil graag in het ziekenhuis bevallen met pijnbestrijding. Kan ik de cursus volgen?

Je kan alles, mag alles en moet niks! Dat is het mooie van de cursus. Je wordt je bewust van wat jou eigen wensen zijn. We zijn niet tegen ziekenhuizen (onwijs fijn dat ze bestaan!) of tegen pijnbestrijden (het kan zo helpend zijn!). Het aller belangrijkste vind ik, dat alles gebeurt zoals jij dat wenst – in overleg met jouw zorgverlener – zodat jij je er goed bij voelt.

Kiezen veel vrouwen voor pijnbestrijding na het volgen van de cursus? Niet vaak. Dat komt omdat je door een goede coping niet snel de behoefte voelt voor pijnstilling.

Hoe zit het met de verzekering?

Dat is afhankelijk van je zorgverzekering. In sommige gevallen krijg je vanuit een aanvullende verzekering geld terug voor het volgen van een zwangerschapscursus. Vraag dit goed na bij je zorgverzekering!